Scroll down :)

Wszystkie kategorie i obserwatorów znajdziesz na samym dole.
All categories, translator and followers you will find at the bottom.

niedziela, 6 marca 2016

Świat herbat

Ostatnio często chodziłam do krakowskiej herbaciarni na ulicy Floriańskiej 13 (jak będziecie w Krakowie koniecznie pójdźcie tam na pyszna herbatę). Jestem tak zauroczona tym miejscem i wieloma rodzajami herbat że postanowiłam napisać o tym post. Mam nadzieję że Was zaciekawię.
Herbata biała
Opis i proces produkcji: Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.

Właściwości białej herbaty:
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
 - Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
 - Białą herbatę zaleca się osobom obciązonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
 - Nie bez powodu nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.



Herbata żółta
Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach w bardzo małych ilościach. To dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata; osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku. Herbaty żółte zalicza się do herbat lekko fermentowanych. Liście żółtej herbaty poddaje się procesowi men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej. Poszczególne gatunki tej herbaty różnią się tylko momentem, w którym przeprowadza się proces men dui oraz stopniem fermentacji. Napar z żółtej herbaty jest koloru bladożółtego. Ma świeży, przyjemny, można nawet powiedzieć pieszczotliwy, niezwykle miękki smak, o prawie nie wyczuwalnej cierpkości oraz delikatny aromat.

Właściwości żółtej herbaty:
 - przywraca siły witalne
 - ma znakomity wpływ na układ trawienny
 - usuwa szkodliwe substancje z organizmu
 - ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%)


Herbata oolong
Jak już wspomnieliśmy we wprowadzeniu, herbata oolong to nie w pełni sfermentowana (utleniona) herbata z liści herbaty chińskiej. Stopień jej utlenienia sięga maksymalnie 80% (w porównaniu do 100% utlenionej herbaty czarnej), a zwykle mieści się w granicach 20-50%. Dodatkowym elementem obróbki herbaty oolong, który nie pojawia się przy obróbce innych herbat, jest jej prażenie (które odbywa się po procesie częściowej fermentacji). Prażenie ma znaczący wpływ na smak i aromat herbaty (zmniejsza kwaśny i cierpki smak) i w razie potrzeby może ono być powtarzane, by dalej zmienić jej smak. Ponadto poprawne prażenie sprawia, że oolong jest łagodniejsza dla żołądka.

Właściwości zdrowotne herbaty oolong:
 - Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
 - Reguluje poziom cukru
 - Wspiera spalanie tłuszczu
 - Zmniejsza ryzyko nowotworów
 - Zmniejsza ciśnienie krwi


Herbata zielona
Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty. Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.

Właściwości:
 - Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
 - Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
 - Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
 - Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
 - Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
 - Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
 - Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
 - Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
 - Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
 - Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.


Herbata czarna
Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling(północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce. Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

Właściwości czarnej herbaty:
 - Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
 - Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
 - Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
 - Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
 - Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
 - Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
 - Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.


Pu-erh
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów.

Właściwości czerwonej herbaty:
 - Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
 - Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
 - Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
 - Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
 - Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
 - Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
 - Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
 - Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
 - Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
 - Wzmacnia organizm.


Rooibos
Liście z których produkuje się rooibosa przypominają igły, dlatego po wysuszeniu tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji. Napar ma słodki, miodowy smak i słomkową barwę. Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej herbaty. Przygotowanie napoju nie sprawia większych problemów, ponieważ rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem.

Rooibos właściwości:
- Napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom.
- Polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu.
- Ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów coraz częściej staje się składnikiem diet odchudzających.
- Duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży.
- Obfitość w przeciwutleniacze pozytywnie stymuluje układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia i przeciwdziała niektórym odmianom raka.
- „Fusy” czasami się stosuje jako okład na trudno-gojące, swędzące rany.
- Reguluje ciśnienie krwi i poziom kwasów żołądkowych.


Herbata owocowa
Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbaciannego, dlatego swoją nazwę zwykle zawdzięczają naszej tradycji, a nie właściwej klasyfikacji napojów. Zarówno kolor jak i smak zależą od mieszanki składników służących do przyrządzenia konkretnej herbatki. W zależności od upodobań można znaleźć mieszanki zawierające między innymi: rodzynki, suszone wiśnie, kandyzowane ananasy, płatki hibiskusa, skórki cytryny i pomarańczy. Lista suszonych i kandyzowanych owoców użytych przy produkcji suszu jest oczywiście znacznie dłuższa, ale na próżno wymieniać je wszystkie po kolei.

Herbata owocowa - właściwości:
Podobnie jak kolor i smak naparu tak też herbata owocowa ma zróżnicowane właściwości w zależności od swojego składu.


Zioła
W zależności od gatunku herbacianej bazy, sposobu obróbki surowca i domieszanych ziół herbaty mają różne właściwości. Nie mniej jednak należy pamiętać, że czas i temperatura parzenia herbaty powinien być ściśle dobrany do konkretnej mieszanki, ponieważ źle zaparzona herbata oprócz swojega aromatu traci właściwości lecznicze.


Yerba mate
Liście ostrokrzewu, z których powstaje yerba mate są znacznie większe, dlatego po wysuszeniu kruszy się je na niewielkie płatki. Mate nie przechodzi procesu fermentacji. Yerba mate wymaga znacznie chłodniejszej wody(około 80 stopni Celsjusza) i krótszego czasu parzenia: 5min. Napar w tym czasie nabiera lekko cierpkiego smaku z tytoniową nutą i pokaźną dawką energii. Źle zaparzony ma nieprzyjemny – rybny posmak, nieapetyczny kolor i smak.

Yerba mate właściwości:
 - Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, dlatego nie należy pić jej zbyt często.
 - „Daje kopa”, pobudza.
 - Przyśpiesza przemianę materii, spalanie tłuszczów.
 - Zapewnia uczucie sytości.
 - Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów,
 - Każdą porcję herbaty można zalewać wielokrotnie, chociaż nie powinno się tego robić, ponieważ uwalniają się wtedy substancje zwiększające ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka(głównie krtani, przełyku i jamy ustnej).
 - Zawiera dużo przeciwutleniaczy.
 - Poprawia koncentrację i usuwa zmęczenie.
 - Podnosi ciśnienie i udrażnia żyły


* Nie ukrywam że przy pisaniu tego postu posługiwałam się internetem, ponieważ sama nie mam tak dużej wiedzy na ten temat.

10 komentarzy:

  1. Ja aktualnie piję herbatki mnichów czy jakoś tak :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszelakie herbaty więc na pewno się tam wybiorę jak będę z wizytą u znajomych

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię czarną z cytryną lub miodem, yerba mate i z morwy białej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście preferuję dobrą Kawę 100% Arabici :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie opisałaś różne rodzaje herbat :)
    Brakuje tylko Japońskiej sproszkowanej zielonej herbaty 'matcha' ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne zestawienie ogólnych rodzajów herbat :) wiadomo że wewnętrznie mają jeszcze wiele różnych gatunków
    Taka mała nieścisłość: witamina C w większości sytuacji nie ma wpływu na odporność organizmu, po prostu jej niedobór powoduje szkorbut, a zażywanie większych dawek tylko zwiększa nasz 'zapas' witaminy na ewentualne braki w codziennym wyżywieniu :) to jest powszechnie powtarzany mit że witamina C 'poprawia odporność'
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_askorbinowy#Suplementacja

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam różnego rodzaju herbatki :) często zaglądam do herbaciarni w moim mieście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam róznego rodzaju herbaty :)

    Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
    Anru,

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz sprawia mi radość :)
Niemiłe i obraźliwe komentarze będą usuwane.
Anonimie - podpisz się :)
Dziękuję za każdy komentarz i za każdą obserwacje ;D

Pozdrawiam, Asia :P